Ethisch beleggen in vastgoed? | Investeer in ‘De Wasserij’ in Berchem! Dat is het eerste grote coöperatief woonproject van organisatie ‘wooncoop’ in de stad Antwerpen.
de mensen
een bonte mensenmix‍ + op zoek naar een eigen woonplek + én ruimte om met elkaar te delen
de plek
vroeger een industriele wasserij + nu al 10 jaar leeg en vervallen + straks een levendige woonplek met veel groen
het verhaal
een groep + ‍die samen een wonderlijk verhaal schrijft + waar minder méér kan zijn
en jij …
De Wasserij is geen eiland ‍+ ook wie hier niet komt wonen + kan deel uitmaken van het project

3 manieren om te investeren

in de grootste Vlaamse wooncoöperatie wooncoop
ethisch, waardevast en met impact.
1

koop
aandelen

2% beoogd rendement 
bij uittreding
kan vanaf € 250
ik investeer >
2

geef een
lening

jaarlijks opzegbaar
2% bruto per jaar 
vanaf €5000
ik investeer >
3

word
achterban 

je wil een bewoner steunen,
bewoner krijgt huurderskorting 
jij ontvangt rendement
ik investeer >

wooncoop verwerft en beheert panden op een duurzame manier.

De bewoners van de panden zijn aandeelhouders. Dat betekent dat ze mede-eigenaar zijn van het pand én van de organisatie. Naast bewoners als aandeelhouders heeft de coöperatie ook investeerders als aandeelhouder. Ook jij kan dat worden.
1

Samen kopen
we het pand

De wooncoöperatie wordt de eigenaar. Als bewoner of aandeelhouder ben je coöperant, dus mede-eigenaar en heb je zeggenschap in het beheer van het pand en van de coöperatie.
2

De bewonersgroep financiert het grootste deel

Bewoners financieren ook door aankoop van aandelen en zijn coöperant. Zij verzamelen minstens een derde van het budget voor aankoop en verbouwing van het pand.
3

Jij vormt
het sluitstuk

Een derde van het budget wordt geleend bij de bank. Het laatste derde zoeken we bij jou, als externe investeerder. Met jouw aankoop van aandelen of lening krijgen we het verhaal rond. 
Kies jouw aandeel in dit verhaal …

koop aandelen

lange termijn belegging en uitkering bij uitstap
Door aandelen te kopen versterk je het kapitaal van wooncoop op een structurele manier, en verhoogt wooncoop zijn slagkracht. 250€ per aandeel. Je kunt onbeperkt aandelen aankopen en als coöperant heb je inspraak. Het beoogd gemiddeld rendement is 2% per jaar, betaalbaar bij uitstap (vrij van roerende voorheffing).
Vroeger een industriële wasserij. Nu al 10 jaar leeg en vervallen. Straks een levendige woonplek met veel groen.
GoogleEarth de oude wasserij
GoogleEarth inplanting project
kerk en schouw
zicht op de nieuwbouw, de tuin en de kerk
oude gevel goossens
render ©stramien
render ©stramien

geef een lening

jaarlijks opzegbaar met vast rendement 
Door het verstrekken van een lening aan wooncoop help je de nodige fondsen te verzamelen om bouwprojecten te realiseren. De minimum inleg is € 5000 met een vaste rente van 2 % (bruto). De lening is een soepelere investeringsvorm en je beleggingsperspectief is korter. 

word achterban

zowel jij als een bewoner hebben voordeel
Je kunt ook aandelen aankopen om een familielid of vriend die in De Wasserij komt wonen te steunen. Die bewoner ontvangt 1% korting op de woonbijdrage en jij het beoogde rendement van 2%. Je kan ook extra steunen door je rendement af te staan, de bewoner ontvangt dan 2% korting.

maak kennis met dit bont gezelschap

investeerders aan het woord …

”Na een info-avond van wooncoop kocht ik aandelen bij wooncoop. Op die manier leg ik een mooie spaarpot aan. Tegelijk  steun ik een waardelvol project, waar ik volledig achter sta.“
[ jan | milieubewuste vijftiger ]
”Onze kleindochter gaat in De Wasserij wonen. Wij kochten aandelen en zij krijgt een mooie huurkorting. We steunen onze kleindochter, en blijven 100% eigenaar van onze investering. Twee vliegen in één klap.“
[ Grootouders | gaven hun kleindochter een duwtje in de rug ]
“Een woning op maat. Dat is voor ons een belangrijke motivatie. We zijn een samengesteld gezin met 5 opgroeiende kinderen. Als de kinderen straks het huis uit zijn kunnen we in De Wasserij blijven wonen, in een kleinere woon-eenheid. Zonder zorgen over extra kosten, notaris, makelaar, …“
[ gert & hilde | dromen ervan om samen te gaan wonen ]
”Ik vind het eerlijke projecten, de coöperatie is transparant en het rendement is sowieso hoger dan mijn spaarboekje. Het kapitaal wordt goed lokaal besteed en beheerd en het brengt iets op dus daarom werd ik aandeelhouder.”
[ Erna | coöperant-investeerder ]
“Ik wilde iets anders doen met mijn spaargeld en vond de ethische beleggingen van de bank soms vaag. Een toekomstige bewoner vertelde over wooncoop. Alhoewel ik nooit droomde van beleggen in vastgoed of appartementen kopen, doe ik het nu toch een beetje.“
[ Chris | coöperant-investeerder ]
“Het is een belegging waarbij faire economie en transparantie voorop staan. Een slimme, duurzame investering in een lokaal vernieuwend vastgoedproject.”
[ erik | spaarder ]
ethisch

ethisch

Wooncoop speculeert niet. Het wil de woonprijzen niet door het dak laten gaan, maar kwalitatief en duurzaam wonen aan eerlijke prijzen mogelijk maken. Aandeelhouders zijn coöperant.
sociaal

sociaal

De Wasserij is er zowel voor de sterkste schouders als voor mensen met minder financiële draagkracht. Bewoners zijn mede-eigenaar van het pand waar ze wonen én van de organisatie erachter. 
lokaal

lokaal

Dit cohousing-project ontwikkelt zich in het dichte weefsel van Berchem. De bewoners bouwen geen eiland maar engageren zich in de buurt. Nieuwe groene ruimte zorgt voor zuurstof in de smalle straten. 

investeerders aan het woord

“Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Curabitur blamontes, nascetur ridiculus mus.”
“Ik wilde iets anders doen met mijn spaargeld en vond de ethische beleggingen van de bank soms vaag. Alhoewel ik nooit droomde van beleggen in vastgoed of van appartementen kopen, doe ik het nu toch een beetje.”