Wasserij Gebr. Goossens, een kleine geschiedenis.

Wasserij Goossens is een legende in Berchem. In 1933 openden de gebroeders Goossens hun wasserij in de Ferdinand Coosemansstraat. Buurtbewoners konden er gebruikmaken van de wasborden, tobbes en het warme water.
October 2020
Stefan Gevaerts
©
Paul Coertjens

Op enkele jaren tijd groeide de waszaal uit tot een machinale wasserij. Was werd aan huis opgehaald en gewassen weer afgeleverd. De bestelwagens van Goossens werden een vertrouwd beeld in heel Antwerpen. Honderduizenden Antwerpse beddenlakens zijn door de mangels van Goossens gepasseerd. De wasserij groeide uit tot een echte kleine industrie, getuigen daarvan zijn nog steeds de fabrieksschouw en de ateliers met typische tanddaken.

In de topjaren waren er 250 mensen in dienst bij de wasserij.

Vanaf de jaren 1970 gaat het echter achteruit met de nijverheid. Steeds meer gezinnen hebben een eigen wasmachine. De Gebr. Goossens specialiseren zich meer en meer op industriële was, droogkuis en wasprocedé’s voor grote stukken zoals gordijnen en tapijten. De wasserij werd actief in heel Vlaanderen en had distributiepunten in Edegem, Brasschaat en Mechelen.

Honderduizenden Antwerpse beddenlakens zijn door de mangels van Goossens gepasseerd

In 2011 sluit de wasserij in Berchem zijn deuren.

Ondertussen is kleine industrie zoals deze wasserij ook niet meer op zijn plek in het dichtbevolkte oud-Berchem met zijn kleine straten. Door het drukke verkeer wordt het ook steeds lastiger voor de camionettes van Goossens en de vrachtwagens van de leveranciers.

No items found.

lees meer over …

andere thema's …

to top