Nieuw leven in oude wasserij

De oude site van wasserij Goossens staat al bijna 10 jaar leeg. Binnenkort verandert dat. Er komt een woonproject met veel groen waar ook de buurtbewoners van kunnen genieten. Een kwart van het project is cohousing. Dit samenwoon-gedeelte noemen we -uit respect voor de geschiedenis van de plek- ‘DeWasserij’. Hier komen een vijftigtal mensen wonen in 25 aparte units: studio’s, appartementen en duplexwoningen. Daarnaast is er zowel binnen als buiten gedeelde leefruimte voor ontmoeting, [thuis]werken en ontspanning.
August 2020
Stefan Gevaerts
©
Marieke Dilles

driekwart eeuw Gebroeders Goossens

In Berchem is de wasserij ‘Gebr. Goossens’ een begrip. Vijfenzeventig jaar lang hebben de horeca- en zorgsector maar ook ontelbare huismoeders in dat groot en dichtbebouwd blok hun was laten doen. In 2011 legden de gebroeders Goossens noodgedwongen de boeken neer. Sindsdien staan de gebouwen van de industriële wasserij leeg, ten prooi aan regen en wind.  Alleen Kunsthal Extra City heeft er nog een tijd verbleven maar ook zij hebben de plek intussen verlaten. Extra City is verhuisd naar de kerk in de Provinciestraat.

een woonproject met veel groen

In die vroegere wasserij, enkele aanpalende woningen én de leegstaande garage/carrossier Ludikhuyze komt dus een woonproject met veel groen.
Dat groen is niet alleen bedoeld voor de mensen die er komen wonen.
Het is er óók voor de buurt. Tussen de Eikelstraat en de Ferdinand Coosemansstraat komt immers een doorsteek en een open plein waar iedereen gebruik van kan maken.

‘Ons cohousingproject wil geen eiland zijn. We willen deel uitmaken van de buurt en kijken er hard naar uit om dat te kunnen doen.’

eerste bewoners in 2023

Het zal zijn tijd nog duren. Op dit moment is de bouwaanvraag [aka omgevingsvergunning] binnen en in behandeling. Als alles goed gaat, starten de bouwwerken begin 2021. De eerste bewoners zullen waarschijnlijk in 2023 naar de wasserij kunnen verhuizen.

No items found.

lees meer over …

andere thema's …

to top