Deel van het geheel en toch op eigen benen

‘deWasserij’ is onderdeel van een groter woonproject van Fides-Invest. Tegelijk staan we daar volledig los van. Omdat we het qua woonvorm en financiering helemaal onze eigen invulling geven. De Wasserij kiest bewust voor samenwonen [cohousen] en voor een wooncoöperatie als huiseigenaar en huisbaas. Die twee keuzes zijn specifiek voor ons. De bewoners bij Fides-Invest doen dat niet.
September 2020
Stefan Gevaerts
©
Paul Coertjens

cohousing en coöperatie: wat is dat ?

Cohousing is al langer trendy. Deze of andere manieren van gemeenschappelijk wonen [vb kangoeroewonen] duiken steeds vaker en in verschillende vormen op.

Een coöperatie is een organisatie waar mensen zich vrijwillig verenigen in een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren. Een wooncoöperatie als huiseigenaar en huisbaas is in het buitenland [vooral in Scandinavische landen en Zwitserland] al behoorlijk ingeburgerd maar in Vlaanderen is dit nog een relatief nieuw begrip.

hoe werkt het?

Het principe is eenvoudig. Als bewoners en aandeelhouders financieren wij zelf -samen met andere aandeelhouders- de wooncoöperatie. Die is eigenaar van het pand. En wij betalen als bewoner maandelijks aan de coöperatie een woonbijdrage. Het bijzondere aan zo’n coöperatie is dat ze niet uit is op winst. Ze wil kwaliteitsvol wonen betaalbaar en haalbaar maken. Daarom weigert ze te speculeren met het vastgoed dat haar eigendom is. Dat maakt zo’n wooncoöperatie uniek. Voor deWasserij gaan wij in zee met de coöperatie Wooncoop.

No items found.

lees meer over …

andere thema's …

to top