Wooncoop: kopen en huren tegelijk

De belangrijkste reden waarom mensen een huis kopen is omdat ze er dan kunnen blijven wonen zolang ze dat zelf willen. Niet omdat ze per se een huis willen 'hebben'. Gelukkig bestaan er ook formules die je woonzekerheid bieden zonder dat je meteen ook een baksteen in je maag gesplitst krijgt. Wooncoop is er zo een.
May 2020
Ilse Daems
©

voor de financiering van de wasserij werken we met wooncoop.

Dat is een coöperatie die [volgens een bepaalde verdeelsleutel] gronden en/of panden aankoopt, bouwt, verbouwt én beheert. Dat doet wooncoop echter met propere handen. ‘Speculatie’ staat niet in hun woorden- en nog minder in hun dadenboek. Als je met wooncoop werkt, kies je voor een nieuwe woonformule: een soort kopen en huren tegelijk.

Zónder baksteen in je maag toch gegarandeerde woonzekerheid hebben en geen slachtoffer kunnen worden van speculatie... klinkt als muziek in de oren. Waarom is iemand niet al veel eerder op dit idee gekomen ?

de voordelen zónder de nadelen

Als je met wooncoop werkt heb je de voordelen van een huurder: je betaalt een maandelijkse bijdrage en je moet niet boven je krachten voorfinancieren.

Maar je hebt niet de nadelen van een huurder. Wooncoop is een huisbaas die geen huisbaas is. Jij koopt als bewoner immers óók aandelen van de coöperatie en beslist mee wat er gebeurt en hoe. Bovendien kan je niet uit je huis gezet worden. Bij woocoop heb je levenslang woonrecht.

Bij wooncoop heb je de voordelen van een koper: woonrecht zolang je wil en als je uit het project stapt, krijg je je investering terug. Maar je hebt niet de nadelen van een koper. Je moet geen kadastraal inkomen betalen, geen verzekering, geen onderhoudskosten...  Enkel reparatiekosten als er iets kapot is.

Heb je twee minuten tijd?

Dan leggen we je snel uit wat wooncoop betekent!

Meer weten?

surf naar de website van wooncoop

No items found.

lees meer over …

andere thema's …

to top